İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı İşyeri Hekimliğine de Düzenlemeler Getiriyor

Yılda 1500 işçinin öldüğü iş kazalarını ve hastalıklarını olmadan önlemeyi hedefleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa tasarısı yasalaşmayı bekliyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa tasarısı toplumun tüm kesimleri tarafından kabul görmekte.Tasarının en önemli özelliği ‘önleyici risk analizi’ni temel kural olarak getirmiş olması.
11 milyon çalışan bu yasayla iş güvenliği kapsamına alınacak.Tasarıda işyeri hekimliğine dair de önemli düzenlemeler yapılıyor.
Buna göre 50 işçi ve üzeri çalıştıranlar işyeri hekimi istihdam edecek kuralının tarihe karışacak olması.
1930 yılında çıkarılan Umumi Hıfzısssıhha Kanunu ile 500 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerleri, sağlık tesisi/hastane kuracak. 50 ve üzerinde işçi çalıştıranlar da işyeri hekimi bulunduracak deniyordu.Yeni kanunla 50’nin altında işçisi olan işyerlerindeki işçiler de iş sağlığı ve güvenliği şemsiyesi altına alınıyor.
Yasa tasarısıyla işverene, çalışanının üç günden fazla işgünü kaybına sebep olan iş kazalarını ve meslek hastalıklarını, 3 işgünü içinde ve tek bildirim esası ile bildirme ve iş kazaları için rapor hazırlama zorunluluğu getirildi.
Sağlık kuruluşlarına intikal eden iş kazası ve meslek hastalığı vakalarını bildirim yükümlülüğü getirildi.
İşyerleri; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere toplam olarak 3 gruba ayrılacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.