İşyeri Hekimi Bulundurma Zorunluluğu : Hangi Durumlarda İşyerleri İşyeri Hekimi Bulundurmalıdır?

İşyeri hekimliği, işçi sağlığının korunması gerektiği düşüncesi ile mevzuatımıza girmiş ve hukuki çatısı yasalarla belirlenmiş bir ölçüde kamu görevi niteliği bulunan bir kurumdur.

Bu bakımdan işyerlerinde uygulama alanı bulan koruyucu hekimlik, “işyeri hekimliği” adını alır ve işçi sağlığının gereklerini yerine getirmek de onun amacının bir kısmını oluşturur. İşyeri hekimi hasta muayenesi ve acil yardım hizmetlerinin yanında ayrıca koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmekle de görevlidir. İşyerinde bu maksatla kurulmuş olan sağlık hizmetlerini yürütmekle görevli ekibin başı olarak işyeri hekimi; bir yandan uygulama ve araştırma işlevlerini, bir yandan da denetim işlemlerini yürütürken sağlık kayıtları ile sürekli veri toplayıp istatistiksel değerlendirmeler yaparak çalışanlara ilişkin sağlık sorunlarını, bu sorunların nedenlerini ve kontrol önlemlerinin etkinliğini saptamaya çalışır.

İşyeri hekimliğine ilişkin ilk düzenleme 1930 tarihli 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 180. maddesinde yer almıştır. Bunun yanı sıra 1593 sayılı Kanuna atıfta bulunan 506 sayılı Kanunun 114/2. maddesi ile İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’nün 91.maddelerine dayanan ve sürekli olarak en az 50 işçi çalıştıran işyerlerine getirilen bu yasal yükümlülüğün usul ve esasları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca çıkartılan “İşyeri Hekimlerinin Çalışma Şartları ile Görev ve Yetkileri Hakkındaki Yönetmelik” ile belirlenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.