İşyeri Hekimleri İşsizlik Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İş Yeri Hekimliği ve İşçi Sağlığı Kolu,İş yeri sağlık ve güvenlik birimleriyle ilgili hazırlanan yönetmelik taslağına göre dışarıdan hizmet alınması durumunda, iş yeri hekimlerinin tamamına yakınının etkileneceğini bildirdi.TTB ye göre, iş yeri hekimliğinin taşeronlaşması halinde, halen aktif olarak iş yeri hekimliği yapan iş yeri hekimlerinin yaklaşık dörtte üçünün etkileneceğini bildirdi.
“İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı”na ilişkin görüşünü açıklayan İş Yeri Hekimliği ve İşçi Sağlığı Kolu, taslağın bu haliyle çıkması durumunda doğabilecek sorunlara dikkat çekti.
İş Yeri Hekimliği ve İşçi Sağlığı Kolu tarafından yapılan açıklamada, taslak ile tüm çalışanların sağlık ve iş güvenliğini sağlayacak bir düzenleme yapılmasının tercih edilmediği, buna karşılık “50 işçi” sınırı koyularak çalışanların yarıya yakınının kapsam dışı tutulduğu vurgulandı.
Açıklamada, taslaktaki en can alıcı noktanın, “sağlık ve güvenlik birimleri” hizmetlerinin tamamının veya bir kısmının, iş yeri dışında kurulu ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden de alabileceği yönündeki düzenleme olduğu ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Dışarıdan hizmet alınması, önümüzdeki dönemde belirlenecek olan üç sınıflı risk kategorisine göre 500 ile 1000 çalışan sınırına çekilmek istenmektedir. Bu hizmetlerin taşeronlaştırılmasının gerçekleşmesi halinde halen aktif iş yeri hekimliği yapan iş yeri hekimlerinin yaklaşık dörtte üçünün kısa ve orta vadede etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. Dışarıdan satın alma biçimindeki ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin, iş yeri risk sınıfı ne olursa olsun iş yerine mesafesi 1 kilometreden daha yakın olması halinde, o işyerinde hiçbir sağlık ve güvenlik yapılanması şartının aranmayacağı ifade edilmektedir.”
Açıklamada, yeni iş yeri hekimliği eğitiminin, bakanlık tarafından onaylanmış eğitim vermeye yetkili kurum veya kuruluş tarafından verilecek eğitim sonrasında Bakanlıkça düzenlenecek sınavda başarılı olma koşuluyla sağlandığı anımsatılarak, eğitimin bu haliyle “ilk yardım sertifikası” eğitimlerini çağrıştıran bir düzeye indirgendiği ileri sürüldü.
2003 yılından sonra TTB’nin üniversitelerle birlikte verdiği sertifikaların geçersiz sayıldığı belirtilen açıklamada, aktif işyeri hekimlerinin büyük çoğunluğuna bilgi yenileme eğitim programlarına katılma şartı getirildiği ifade edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.