Yeni Yasayla İşyeri Hekimliği Sil Baştan.Kimler Mağdur oldu?

İsyerihekimi.org olarak yani yasayla işyeri hekimliğine dair görüşlerimizi okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.
Yeni yasa ile kamuda çalışan tüm hekimlere 30 saate kadar  işyeri hekimliği yapma hakkı tanınıyor.Saati tartışmayı sonraya bırakalım.Öncelikle işyeri hekimliğinin bir nevi kamusal bir hizmet de olduğunu düşündüğümüzden yasanın bu konudaki maddesini olumlu bulduğumuzu belirtmeliyiz.
Gelelim bu işin ilk mağdurlarına, ilk tam gün yasası çıktığında kamuda çalışan kurum hekimleri ve belediye doktorları dışında başka hiç bir hekime mesai sonrası işyeri hekimliği yapma hakkı tanınmıyordu.Bu nedenle kamuda çalışan bir çok hekim devletteki görevinden istifa etmek zorunda kaldı.
Bu uğurda istifa edenler hem devletteki garantili işlerinden oldu hem de piyasaya girecek ve kamuda çalışmaları nedeniyle eşit olarak rekabet edemeyecekleri meslektaşlarıyla da aynı sektörde bir şekilde rakip oldu.
Bu nedenle mağdurlar arsında ilk sırayı  devletteki görevinden önceki yıllarda sırf işyeri hekimliği yapmak adına istifa eden hekimler açık arayla almaktalar.
Gelelim ikinci mağdur gruba.Önceki yıllarda tabip odaları veya özel eğitim merkezlerinden işyeri hekimliği yapmak adına maddi ve manevi fedakarlıkta bulunarak sertifika alanların sertifikaları ister istemez değer kaybetti.Yeni yasayla az tehlikeli iş kollarında çalışacak hekimlerin işyeri sertifika alma zorunluluğu ortadan kalktı.Özellikle büyük metropollerde ofis ve AVM sektörünün küçümsenmeyecek ağırlığı az tehlikeli iş kollarının ne derece ağırlıklı olduğunu gösteriyor.Artık bu tür işyerlerinde çalışmak için sertifikaya gerek yok.Elinizi kolunuzu sallayarak işyeri hekimliği yapabileceksiniz.
Üçüncü mağdur grup ise, kamuda çalıştığı halde işyeri hekimliği yapanlar.
İlk Tam Gün yasası kurum hekimleri, belediye doktorları ve döner sermaye almayan doktorların mesai dışı 57 saate kadar işyeri yapmalarına olanak tanıyordu.Bu grupta yer alanlar şimdi 30 saat sınırlamasıyla karşılaştılar.Elleri kolları bağlandı.Döner sermaye alamadıkları halde, kamuda çalışan ve döner sermaye alan hekimlerle aynı kulvarda değerlendirdiler.Örnek vermek gerekirse kamuda çalışan bir aile hekimi veya doktor maaş artı performans alıp aynı zamanda işyeri hekimliği yapma olanağına sahipken bir kurum hekimi döner sermaye almadığı halde  yine aynı çalışma saatiyle sınırlandırılıyor.
Gelelim son mağdur gruba.Bu grubu da işyeri hekimliği eğitimi veren merkezler oluşturuyor.Özellikle büyülk şehirlerde  az tehlikeli iş kollarının da ağırlıklı olması bir çok hekime sertifika almadan veya sertifika yeniletmeden işyeri hekimliği yapma şansı tanıyor.Bu gelişmelerin işyeri hekimliği sertifikasına olan talebi de olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz.
İsyerihekimi.org olarak yeni yasanın mağdur ettiği 4 grubu sizlerle paylaşmak istedik.Göz ardı ettiğimiz veya unuttuğumuz ayrıntılar varsa sizlerden de görüş ve yorumlarınızı bekliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.